RC helikopters voor beginners

RC helikopters zijn beschikbaar in verschillende types zoals Coaxial, Fixed Pitch en Collective Pitch. Elk type rc helikopter heeft een andere moeilijkheidsgraad, opbouw en vliegkarakteristieken. Hieronder ga je meer lezen over de verschillende soorten rc helikopter.

Coaxiaal helikopters

Coaxial rc helikopters zijn het meest geschikt voor beginners. De besturing is makkelijk te leren door de bouw van het toestel.

Een coaxiaal rc helikopter heeft contraroterende rotorbladen. Deze heffen elkaars moment (engels: torque) op en daardoor is de helikopter stabiel, zonder staartrotor. De rotorbladen hebben een fixed pitch (meer hierover bij Fixed Pitch helikopters) waardoor er geen rekening gehouden moet worden met de hoek van de bladen. De snelheid en hoogte regel je door de rotors sneller of trager te laten draaien.

Dit type rc helikopters kan je dus makkelijk leren besturen omdat er weinig complexiteit is. Je bestuurt het toestel voornamelijk door de snelheid van de rotorbladen. Een nadeel van dit type toestellen is dat ze niet echt geschikt zijn om buiten mee te vliegen.

Bekijk hier alle rc helikopters

Fixed Pitch helikopters

Fixed Pitch helikopters lijken meer op de helikopters zoals we die allemaal kennen. Ze hebben een hoofdrotor en een staartrotor. De besturing is gelijkaardig aan de Collective Pitch helikopter, maar is net wat minder complex. De bladen van de hoofdrotor hebben een vaste hoek, waardoor de hoogte van het toestel bepaald wordt door de snelheid waarmee de rotor draait.

Als opstap van de coaxial rc helikopter krijg je de extra complexiteit van de staartrotor erbij. Deze werkt het moment van de hoofdrotor tegen en beheerst het draaien van de helikopter om zijn as.

Dit type wordt gebruikt als opstap naar de Collective pitch helikopters omdat het repareren van dit type rc helikopters goedkoper is en de besturing gelijkaardig is.

Bekijk hier de fixed pitch rc helikopters

Collective pitch helikopters

Deze telegeleide helikopter heeft één hoofdrotor en één staartrotor. De hoek van de bladen van de hoofdrotor kunnen aangepast worden. Door deze hoek aan te passen kan de collective pitch rc helikopter kan het toestel stijgen of dalen. Zonder daarvoor de kracht naar de hoofdrotor te moeten aanpassen.

Bekijk hier de collective pitch rc helikopters